Projekt Erasmus+ "We are what we eat"

Zasady zdrowego odżywiania 

„We are what we eat” jeden z realizowanych w naszej szkole projektów Erasmus+ koncentruje się między innymi wokół problemu złych nawyków żywieniowych. Problem ten jest szczególnie widoczny podczas zdalnej nauki, kiedy większość czasu spędzamy w domu zajadając się przekąskami, które mają negatywny wpływ na nasze zdrowie. Jest to problem, o którym rozmawialiśmy z uczniami z Włoch, Rumunii i Turcji podczas ostatniego spotkania online. Zachęcamy do zapoznania się z prezentacją przedstawiającą podstawowe zasady zdrowego odżywiania się. Pamiętajmy, że nasze zdrowie w dużej mierze zależy od naszych nawyków żywieniowych ponieważ „jesteśmy tym co jemy” - „We are what we eat”.

Zasady zdrowego odżywiania


Erasmus+ - spotkanie koordynatorów 

Realizując cele projektu Erasmus+ „We are what we eat” zorganizowaliśmy spotkanie online koordynatorów projektu i uczniów szkół partnerskich z Włoch, Rumunii i Turcji. Podczas spotkania uczniowie zaprezentowali prace promujące zasady zdrowego odżywiania i zdrowy styl życia. Naszą szkołę reprezentowali Jagoda Dobrowolska, Anna Bąk, Olga Hap i Patryk Dobrowolski. Uczniowie wszystkich szkół partnerskich dzielili się swoimi doświadczeniami i spostrzeżeniami dotyczącymi sposobu realizacji zaplanowanych działań i przedstawili opracowane materiały. Materiały te zostaną zebrane i opublikowane we wszystkich szkołach partnerskich.

Spotkanie było również okazją do rozmowy uczniów z różnych krajów na temat ulubionych potraw, form spędzania czasu wolnego i nauki w kontekście obecnej sytuacji epidemicznej. Wszyscy wyrazili nadzieję, że wkrótce będą mogli spotkać się twarzą w twarz i  nawiązać nowe, międzynarodowe przyjaźnie.


ERASMUS +  „WE ARE WHAT WE EAT”

W ramach projektu uczniowie klas 5a, 7a, 7d oraz 8a wzięli udział w warsztatach prozdrowotnych, które przeprowadziła studentka II roku dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie – Kamila Kuchta. Zajęcia odbyły się 16 lutego 2021 roku za pośrednictwem platformy Google Meet. Pani Kamila przedstawiła uczniom prezentację pod tytułem „Żywienie na miarę zdrowia” i w ciekawy sposób opowiedziała o najważniejszych zasadach zdrowego odżywiania.
Dziękujemy i liczymy na dalszą współpracę.

ŻYWIENIE NA WAGĘ ZŁOTA - PREZENTACJA


„Dwójka” z wizytą we Włoszech w ramach projektu Erasmus+

Szkoła Podstawowa nr 2 z Oddziałami Dwujęzycznymi wraz ze szkołami partnerskimi z Włoch, Rumunii i Turcji po raz kolejny uczestniczy w edukacyjnym projekcie Erasmus+. Tym razem za temat przewodni programu obrane zostało hasło „We are what we eat”, czyli „Jesteśmy tym, co jemy”. Celem projektu jest zwrócenie uwagi dzieci i młodzieży na istotną rolę prawidłowego odżywiania się i prowadzenie zdrowego trybu życia. Przystąpienie do projektu Erasmus+ wiąże się z odwiedzinami uczniów i nauczycieli w szkołach partnerskich.

Na początku listopada sześcioro uczniów wraz z opiekunami udało się do miasta Ragusa leżącego na przepięknej wyspie Sycylii. W czasie tej wizyty dzieci miały możliwość poznać zwyczaje, kulturę, tradycje oraz historię tego uroczego miasta. Ich włoscy koledzy wcielili się w rolę profesjonalnych przewodników i zorganizowali spacer do Ragusa Ibla – XVII-wiecznej dzielnicy - w czasie której opowiedzieli w języku angielskim o najważniejszych zabytkach tego pięknego, barokowego miasta. Przygotowano również wycieczkę do Taorminy, nadmorskiego miasteczka, gdzie znajdują się ruiny antycznego teatru greckiego, które dziś stanowią wizytówkę miejscowości. Inną ciekawą wyprawą była wizyta na tradycyjnej farmie, zajmującej się hodowlą krów i bawołów. Uczniowie obserwowali proces powstawania słynnych włoskich serów: mozzarelli i ricotty. Następnie degustowali różne sycylijskie przysmaki: oliwki, sery, salami, foccatię.

Uczniowie brali udział w zajęciach przygotowanych przez włoskich nauczycieli i ich podopiecznych. W laboratorium chemicznym dzieci sprawdzały obecność witaminy C w owocach cytrusowych, obserwowały produkcję wypieku tradycyjnego sycylijskiego chleba, przygotowywały mus z winogron. Na innych lekcjach poznawały kulinarne zwyczaje różnych religii, układały piramidę żywienia, rozwiązywały quiz dotyczący zasad zdrowego żywienia. Tydzień na Sycylii upłynął pod znakiem wspaniałej zabawy, praktycznej nauki i pięknej, słonecznej pogody. Dzieci bardzo zaprzyjaźniły się ze swoimi włoskimi kolegami. Rozstanie z przyjaciółmi w dniu powrotu nie obyło się bez łez wzruszenia. W ramach kolejnej wymiany już w maju uczniowie z „Dwójki” będą gościć u siebie kolegów z Włoch, Rumunii i Turcji.

Uczestnictwo szkoły w projektach Erasmus+ to wspaniała okazja do poznania kultury innych krajów, podszkolenia swoich umiejętności językowych, zawarcia nowych przyjaźni i otworzenie się na świat. Dzieci, mieszkając u rodzin goszczących, rozmawiają w języku angielskim, dzięki czemu przełamują barierę językową, wierzą we własne siły i rozumieją potrzebę uczenia się języków obcych.

Fotogaleria


ERASMUS+ PROMOWANIE ZDROWYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH

Promowanie zdrowych nawyków żywieniowych jest kluczowym elementem przeciwdziałania otyłości wśród młodzieży i zapobiegania różnego rodzaju dysfunkcjom takim jak bulimia, czy anoreksja. Właściwy dobór produktów spożywczych, ich zróżnicowanie i odpowiednia ilość zapewniają właściwy rozwój organizmu i wpływają na nasze samopoczucie. Tej tematyce poświęcone było spotkanie online grupy projektowej z Rumunii, Włoch, Polski i Turcji. W spotkaniu naszą szkołę reprezentowali  Zuzanna Gajecka, Aleksandra Woźniak, Ewelina Hanula, Urszula Pawluś, Paulina Drechny i Bartosz Woliński. Przygotowania do tego wydarzenia trwały kilka miesięcy. Było one poprzedzone spotkaniem z panią dietetyk, która przedstawiła najważniejsze zasady dotyczące zdrowego odżywiania się, omówiła wpływ różnego rodzaju pokarmów na nasz organizm i podkreśliła wagę ruchu fizycznego, który jest nieodzownym elementem, zapewniającym prawidłowy rozwój i utrzymanie odpowiedniej wagi ciała.

Przed spotkaniem online nasi uczniowie otrzymali zadanie polegające na dokumentowaniu wszystkich posiłków, które spożywają w ciągu dnia. Każdy posiłek został przeanalizowany pod kontem kaloryczności, zawartości substancji odżywczych i witamin. Każdego poranka uczniowie ważyli się, sprawdzając wpływ stosowanej diety na przyrost lub utratę masy ciała. Pod uwagę brane było również samopoczucie uczniów, łatwość przyswajania wiedzy, poczucie zmęczenia i jakoś snu. Eksperyment trwał tydzień i był dla uczniów bodźcem do bardziej świadomego doboru spożywanych pokarmów. Swoimi spostrzeżeniami uczniowie dzielili się z koleżankami i kolegami z krajów partnerskich. Była to znakomita okazja do wymiany doświadczeń i doskonalenia umiejętności wykorzystania języka angielskiego w praktyce. 

Zachęcamy wszystkich uczniów do podjęcia próby analizy swoich nawyków żywieniowych i sprawdzenia jak spożywane posiłki wpływają na ich masę ciała i samopoczucie.

Fotogaleria