JADŁOSPIS

Od dnia 26.10.2020r. do dnia 30.10.2020r.

Dzień tygodnia

Nazwa środka spożywczego

Wykaz składników z uwzględnieniem alergenów

 

Poniedziałek

 

 

Żurek z ziemniakami, łazanki z kapustą,

kompot wieloowocowy

owoc

Zupa:  woda, żurek śląski (mąka żytnia, razowa) kiełbasa wiejska, ziemniaki, mąka pszenna, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, cebula, lubczyk, koper,  porcja rosołowa  żeberka wieprzowe, chleb pszenno-żytni, razowy, śmietana 18%,

Jarzynka: sól,warzywa suszone 32%,w zmiennych proporcjach (marchew, pasternak, cebula, korzeń selera, ziemniaki, por, papryka czerwona, pietruszka liść, koper, czosnek), cukier, ekstrakt drożdżowy, przyprawy w zmiennych proporcjach (kurkuma, pieprz czarny), zioła 1% w zmiennych proporcjach (lubczyk liść, kolendra liść), olej rzepakowy. Produkt może zawierać gluten, jaja, soję, mleko i produkty pochodne oraz gorczycę.

Makaron  pszenny, masło , kapusta biała, cebula,

Mieszanka wieloowocowa: agrest, aronia, porzeczka czarna, śliwa z/p, wiśnia, cukier

 

Wtorek

Zupa pomidorowa z ryżem, filet zapiekany, surówka z selera, ziemniaki kompot, owoc

 

Zupa: woda,  koncentrat pomidorowy 30%, ryż,  marchew, pietruszka korzeń, seler, por, cebula, lubczyk,  koper,  porcja rosołowa, śmietana 18%, chleb pszenno-żytni, razowy,  Jarzynka- jw. 

Filet z kurczaka, majonez, keczup, olej rzepakowy, przyprawy

Surówka: seler, jogurt naturalny, rodzynki, jabłka

Ziemniaki, masło,

Mieszanka wieloowocowa: agrest, aronia, porzeczka czarna, śliwa z/p, wiśnia, cukier

 

Środa

 

Zupa kalafiorowo-brokułowa z kaszą jaglaną, fasolka po bretońsku,

Kompot wieloowocowy,

Sok Hortex

Zupa: woda,  kalafiory,brokuły, kasza Jaglana,  marchew, pietruszka korzeń, seler, por, cebula, lubczyk,  koper,  porcja rosołowa, chleb pszenno-żytni, razowy, śmietana 18% Jarzynka- jw. 

Fasolka po bretońsku: fasola Jaś, karkówka wieprzowa, kiełbasa zwyczajna, boczek wędzony, koncentrat pomidorowy 30%, mąka pszenna, masło, cebula, czosnek, przyprawy

Mieszanka wieloowocowa: agrest, aronia, porzeczka czarna , śliwa z/p, wiśnia, cukier

 

Czwartek

 

 

 

Zupa pieczarkow-grzybowa z makaronem, gulasz w sosie własnym, surówka z czerwonej kapusty, kasza jęczmienna, kompot  wieloowocowy

owoc

Zupa: woda, pieczarki, borowik szlachetny,  makaron pszenny,  marchew, pietruszka korzeń, seler, por, cebula, lubczyk,  koper,  porcja rosołowa, chleb pszenno-żytni, razowy,  Jarzynka- jw. 

Szynka  wieprzowa, mąka pszenna, śmietana 18,  cebula, olej rzepakowy, przyprawy,

Kapusta czerwona, jabłka, ogórki kwaszone, kukurydza, oliwa z oliwek

Kasza jęczmienna,  masło

Mieszanka wieloowocowa: agrest, aronia, porzeczka czarna, śliwa z/p, wiśnia, cukier

 

Piątek

 

 

Barszcz czerwony z ziemniakami, racuchy z truskawkami, kompot wieloowocowy

 

Zupa: woda,  buraki ćwikłowe, ziemniaki,   marchew, pietruszka korzeń, seler, por, cebula, lubczyk,  koper,  porcja rosołowa, chleb pszenno-żytni, razowy, śmietana 18%

Racuchy: mleko, masło, mąka pszenna, jajka, cukier, drożdże, truskawki, olej rzepakowy

Mieszanka wieloowocowa: agrest, aronia, porzeczka czarna, śliwa z/p, wiśnia, cukier

  Zastrzega się zmiany w jadłospisie!

W każdym posiłku mogą występować substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.